luni, 25 noiembrie 2019

Vinul bun se serveste la ocazii


Vinul este o bautura alcoolica ce se afla in topul preferintelor celor mai multi dintre noi si care poate fi de nenumarate tipuri. Unii se orienteaza de obicei dupa cele mai cunoscute soiuri la nivel global, in timp ce altii le prefera pe cele autentice romanesti, important este ca vinul sa fie achizitionat din surse sigure care sa aduca o garantie a calitatii lor. Astfel, crama Budureasca propune o gama variata, ce poate deservi multe gusturi si preferinte, iar la mare cautare este vin tamaioasa romaneasca. Soiul de struguri are o istorie indelungata, de mai bine de doua mii de ani, insa inceputurile sale au fost descoperite in Grecia. Se pot obtine vinuri albe dulci si foarte aromate, iar in prezent este cultivat in mai multe regiuni din Romania, intre care si Dealu Mare.

In comparatie cu multe alte soiuri de struguri, productia nu este deloc una generoasa intrucat de cele mai multe ori vorbim de cel mult 10 tone pe hectar, media fiind undeva la 6 tone. Totusi, se obtine un vin foarte aromat care isi pastreaza savoarea chiar si pana la 10 ani, urmand ca mai apoi sa scada in intensitate. Acesti struguri recolteaza fie in luna septembrie, fie in octombrie, iar  din ei se pot produce vinuri seci, demiseci, demidulci sau dulci. Mai mult, Tamaioasa Romaneasca se intelege foarte bine cu sezonul de toamna, perioada in care acumuleaza mult zahar, pana la 240 de grame pe litru. De asemenea, soiul se comporta foarte bine chiar si in fata unor conditii meteo mai putin prietenoase, fie ca vorbim de temperaturi extrem de scazute, de seceta, fie de un exces de umiditate, dar, la polul opus, este sensibil la fainare.

Spre deosebire de alte soiuri, Tamaioasa Romaneasca nu duce la obtinerea unei productii mari, media fiind undeva la 8 tone de struguri pe hectar, din care pot fi produse vinuri care sa fie consumate imediat, fie, daca se doreste, se pot invechi pret de cativa ani. Pentru ca vorbim de un vin foarte aromat, acesta este asociat de cele mai multe ori cu florile, caisele, perele sau busuiocul, iar ocazional cu ananasul, fie pepenele galben, lucru ideal pentru cei care isi doresc sa serveasca un vin dulce de o calitate superioara.

La capitolul asocieri culinare exista cateva detalii de baza de care ar trebui sa tina cont oricine intrucat un mix bun poate insemna intotdeauna o experienta grozava. Cea mai cunoscuta modalitate de asociere culinara este cea pe baza principiului culorii – vinurile albe cu carne alba, peste, fructe de mare, paste cu sos alb, iar vinurile rosii cu carne rosie, vanat, preparate cu sosuri rosii, picante etc. Vinurile demidulci si dulci, sunt o categorie aparte si se incadreaza la categoria desrt astfel incat pot fi servite cu succes alaturi de variate tipuri de deserturi pe baza de branza, fructe, ciocolata si asa mai departe. La crama Budureasca te asteapta un vinuri din soiul  tamaioasa romaneasca cu totul speciale, indiferent daca preferi varianta demidulce sau poate iti place mai mult sec. Acesta din urma, Premium Tamaioasa Romaneasca din 2018 are o concentratie a alcoolului de 13.5% si se recomanda a fi servit la o temperatura de pana la 12 grade. Fiind foarte aromat, se poate combina cu tot felul de bucate, iar gustul sau va aduce aminte de florile de soc si de fructul pasiunii. O alta recomandare grozava este Bristena Tamaioasa Romaneasca recoltat in acelasi an care este ceva mai fructat, avand o aroma de piersici, lime si flori de soc, iar acesta este numai bun de servit alaturi de branzeturi dulci si deserturi.
Budureasca dispune de o paleta larga de vinuri de cea mai buna calitate care merita a fi incercate in nenumarate contexte.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu